Make-over tot wethouder?

Wethouder Vanessa de Rond met haar kinderen

Na een bezoekje aan het gemeentehuis en mijn nieuwe werkplek zei mijn dochter:

‘Mama jij lijkt helemaal niet op een wethouder, jij draagt kleren met allemaal kleurtjes en die anderen dragen allemaal pakken!’

Hm…, misschien is het dan tijd om het standaard beeld van een wethouder (bestuurder) te veranderen? Zeker als we de afstand tussen inwoners en bestuur willen verkleinen. Dan lijkt het me alleen maar helpend dat wij als bestuurders toegankelijk zijn, gewone mensen zijn, die zelf ook wonen en leven in Meerssen, met de eer om een periode deze bijzondere rol voor de gemeenschap te vervullen.

Na drie weken als wethouder voor Meerssen te hebben gewerkt, heb ik vakantie. Tijd om even alles te laten bezinken. De eerste weken waren hectisch, vooral omdat het medio juli ‘1 jaar na het water’ was en alle aandacht, terecht, hiernaar uitging.

Als ambtenaar heb ik jarenlang verschillende wethouders geadviseerd en ondersteund en daardoor had ik een goed beeld van wat een wethouder doet, maar het zelf doen is toch altijd anders.

Het mooie aan deze nieuwe rol is dat je betrokken wordt bij veel verschillende onderwerpen, waar je voorheen nog geen beeld van had. Super interessant!
Je leert ook veel nieuwe mensen kennen met veel expertise op deze onderwerpen en bouwt in korte tijd een nieuw netwerk op.

Waar ik vooral aan zal moeten wennen, is dat ik niet meer zelf aan de slag ga met een onderwerp, niet meer zelf het proces of project aanstuur. Dat is een samenspel tussen de ambtelijke organisatie en de bestuurder, waar ieder zijn eigen rol in heeft. Een oud-wethouder, waar ik in Venlo mee samengewerkt heb, zei eens: ‘Jullie doen het werk en ik ben slechts de joker die vooruit geschoven wordt als er goed of slecht nieuws verteld moet worden’. Ik hoop dat ik in mijn rol toch meer nut zal hebben dan dat.

Gelukkig heb ik nog even tijd om te wennen aan deze nieuwe rol. En een heleboel deskundige ambtenaren die me daarin kunnen helpen!

Ik heb in elk geval veel zin en energie om verder te gaan en te groeien in mijn rol als wethouder. Maar dan wel op mijn eigen manier, met kleurige patroontjes op mijn kleren! Het leven is te kort om saai te zijn 😀.

Vanessa

One comment

  1. Paul Jansen schreef:

    Hel veel succes, Vanessa. Ik heb je tussen 2010 en 2013 leren kennen als een zeer betrokken en kundig collega-raadslid. Heb er vertrouwen in dat je de burgers van De gemeente Meerssen ook als wethouder een dienst gaat bewijzen.