Ik kies KIJK!!!, U ook?

Door Gea Meijers

Gea Meijers tijdens internationale bijeenkomst rond feministische visie op de toekomst van de digitale economie, Singapore, november 2019.
Gea Meijers tijdens internationale bijeenkomst rond feministische visie op de toekomst van de digitale economie, Singapore, november 2019.

Verandering begint bij jezelf, het is zo cliché. Maar het is ook 100 % de reden waarom ik vorig jaar lid ben geworden van KIJK!!! en voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen op deze partij stem.

Ik ben in het dagelijks leven actief bij een internationaal feministisch netwerk (www.wideplus.org) dat zich inzet voor vrouwenrechten wereldwijd. Door dit werk realiseer ik me hoe goed we het hier in Nederland hebben, maar ook hoe broos elke democratie is. Ik ben een paar jaar geleden in de mooie gemeente Meerssen komen wonen. Wat ik zo waardeer aan Meerssen is de vele mooie natuur, vriendelijke mensen en gemakkelijk toegankelijke basisvoorzieningen. Ik wil graag meehelpen die mooie kenmerken van deze gemeente te versterken.

De gemeentepolitiek in Meerssen heeft een negatief imago bij een deel van de inwoners. Het past waarschijnlijk in de landelijke trend waarin een groep mensen steeds minder vertrouwen heeft in de politiek, en discussies op tv en op Twitter of Facebook verharden. Het lijkt wel dat er steeds vaker welles-nietes discussies gevoerd worden waar de emoties alleen maar hoog oplopen. Ik zie soms moedeloze berichten voorbij komen: ‘kunnen we nog wel compromissen sluiten met elkaar?’, of: ‘die politici doen niets voor ons’.

Het antwoord op dit soort vragen is heel simpel: verandering begint bij jezelf. Wil je dat nu eindelijk bepaalde wegen worden verbeterd in je wijk? Wil je een stem in de toekomst van Meerssen? Ga niet alleen stemmen, maar wordt lid van een politieke partij en laat je meningen horen. In een van de internationale verenigingen waar ik actief ben bij geweest, hadden we een lid dat altijd heel kritisch was op ons werk en onze werkwijze. En terecht, want ons werk was natuurlijk nooit ‘perfect’; we zijn tenslotte allemaal maar mensen. Haar houding resulteerde in een stelregel die heel bruikbaar is, juist ook voor de politiek in Meerssen: “als je ergens kritiek op hebt, maak jezelf onderdeel van de oplossing en niet het probleem”. Politiek bedrijven vanuit die stelregel levert een positieve en probleem-oplossende politiek op. Politiek betekent voor mij niet gelijk halen, maar problemen oplossen.

Waarom KIJK!!!?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan die de democratie in ere houdt door haar controlerende functie. Hoe doe je dat? Wat ik zo waardeer aan KIJK!!! is dat alle actieve leden, inclusief de fractie, werken vanuit een open, onderzoekende houding waarin er ruimte is voor verschillende meningen, maar waarin ieder naar de gezamenlijk gevonden oplossing zoekt. Er is in KIJK!!! een gezonde dosis zelfkritiek, wat de basis is van een kritische houding. Het is pragmatisch en positief.

Ik heb gekozen voor KIJK!!! omdat ik graag woon in een progressieve gemeente en die politieke kleur bij mij past, met inspiratie uit de idealen van de Partij van de Arbeid, GroenLinks en D66. Die kleur staat voor: een democratie waarbij de politiek dichtbij burgers blijft, solidariteit, gelijkwaardigheid en respect voor dier en natuur.

Wat ik geleerd heb in mijn werk is dat verandering begint bij ons ieder, maar dat we het alléén gezamenlijk kunnen realiseren. KIJK!!! doet hun uiterste best politiek te bedrijven op basis van een breed draagvlak in raad en gemeenschap. Is de gemeente er ook om jouw doelen te ondersteunen? Sluit je dan aan bij KIJK!!! Net als jouw blik is de onze gericht op nu én de toekomst.

Reacties zijn gesloten.