De raad moet eindelijk volwassen worden

Het opsplitsen van de begrotingsvergadering over twee avonden is wat KIJK!!! betreft de eerste en ook meteen de laatste keer geweest. Het is ons niet duidelijk geworden welke zaak ermee gediend is. Het enige voordeel dat wij zagen: dat er meer tijd was om moties en amendementen overzichtelijk te verwerken. Dat voordeel werd voor een groot deel teniet gedaan doordat er tijdens de tweede sessie van de vergadering ook nog weer eens moties en amendementen konden worden ingediend. Daarbij kwam nog dat ook tijdens deze begrotingsvergadering weer te veel interrupties en debatjes in het bespreken van veel te veel details ontaardden.

De begrotingsvergadering van de gemeente Meerssen blijkt steeds meer een jaarlijkse rituele dans waarin sommige fracties en individuele raadsleden alles uit de kast en van stal halen om maar te kunnen shinen in plaats van de essenties van de begroting en de keuzes die daarvoor gemaakt zijn, kritisch tegen het licht te houden of nadrukkelijk te onderschrijven. De raad zou de moed moeten hebben zich volgend jaar in het begrotingsdebat te beperken tot de werkelijk grote onderwerpen. Daarbij geholpen door een College van Burgemeester en Wethouders dat vooraf duidelijk maakt waar wat hem betreft de voetangels en klemmen zitten.

Voorbeelden? Dat zijn op dit moment de keuze voor een voortbestaan als regiegemeente, het onder controle houden van de kosten van de zorg zonder dat er burgers door het ijs zakken, de zorg om de leefbaarheid van de kernen en de manier waarop de gemeente burgers kan helpen die leefbaarheid op peil te houden, het lokaal vormgeven van de energietransitie en het vertalen van de Omgevingswet naar de schaal van de gemeente Meerssen. Daarnaast zijn er nog enkele (lastige) dossiers als Maastricht Aachen Airport, jeugd in de openbare ruimte en huisvesting.

Ongetwijfeld vergeten we er dan nog een paar maar insteken op deze thema’s is het niveau waarop het debat in de raad volgens ons gevoerd moet worden. Nu ging dat debat ook over houten regentonnen en het al dan niet juiste gebruik van een bepaald soort stoepranden. Allemaal belangrijk maar niet tijdens een begrotingsvergadering. Veel oeverloos gepraat zou overigens ook voorkomen worden als ook de oppositie in staat wordt gesteld vooraf invloed uit te oefenen op de samenstelling van de meerjarenbegroting.

Het wordt tijd dat de raad de stap naar volwassenheid nu écht eens gaat zetten. Daar hoort naar ons idee ook bij dat debatten niet voor de zoveelste keer gevoerd worden en dat voorkomen wordt vooral op emotie en sentiment te spelen.

Daaronder valt bijvoorbeeld het verhaal dat de tekorten op de begroting veroorzaakt worden door de keuze voor het traject naar een regiegemeente, terwijl die kosten sowieso gemaakt moeten worden, ook als je alleen weer meer investeert in de hoognodige kwaliteitsverbetering van de eigen organisatie om de service aan de burgers op peil te houden. En dat je dan als alternatief biedt: herindeling. En dat je ook weet dat daarvoor in de raad nu geen meerderheid te vinden is. En waarschijnlijk ook niet in het maatschappelijk middenveld want anders zou Berenschot wel een suggestie in die richting hebben gedaan. Integendeel, Berenschot polste de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Beek en kwam tot de conclusie dat die niet zaten te wachten op een fusie met de gemeente Meerssen.

Het zijn dit soort debatten die ontzettend veel tijd kosten en waarvan je weet dat je er niets mee opschiet. En dat is nog treuriger als je bedenkt dat de tekorten helemaal niet het gevolg zijn van het traject regiegemeente maar van de oplopende kosten voor de zorg, een probleem waar zo ongeveer alle Nederlandse gemeenten mee worstelen.

Wat KIJK!!! betreft gaat de begrotingsvergadering volgend jaar weer terug naar één dag, liefst een middag en een korte avond. En in het presidium wordt vooraf vastgelegd welke grote thema’s aan de orde komen. Dwing fracties met visies op die thema’s en goed onderbouwde standpunten te komen en verder te kijken dan kattenogen in de weg en houten regentonnen. Dat stelt ook burgers in staat écht een idee te krijgen van de kwaliteit van fracties en raadsleden. Dat is héél handig met het oog op verkiezingen.

Reacties zijn gesloten.