Nog maar eens: Maastricht Aachen Airport

MAA groeit: meer passagiers, meer vliegbewegingen, meer geschuif met dozen, meer (grote) vliegtuigen, meer verkeer, meer vliegende dakpannen, meer lawaai, meer klachten, meer fijnstof, meer aanslagen op het landschap enz.. En dat leidt allemaal tot steeds grotere weerstand tegen MAA. Vooral bij omwonenden maar ook bij steeds meer verstandige bestuurders.

KIJK!!! deelt de zorgen van de omwonenden die steeds vaker en steeds luider van zich laten horen. Wij vinden dat het vliegveld de verkeerde ambities heeft. Gevoed door het malle idee dat groei, groei en nog eens groei goed is voor de regio. Vooral de inzet op de toename van vrachtvervoer is ons een doorn in het oog. Het brengt grotere en smerigere toestellen naar de luchthaven en daarmee niet de werkgelegenheid die goed opgeleide mensen naar de regio trekt of hier houdt. Bovendien is de gezondheid van de omwonenden er niet mee gediend. Meer lawaai en fijnstof leiden tot meer gezondheidsklachten. En in onze regio is het met de gezondheid al minder gesteld dan elders in het land.

KIJK!!! meent dat de overheid zich op de eerste plaats moet laten leiden door de vraag of ontwikkelingen gezond zijn voor de mens en zijn leefomgeving. Al het andere moet daaraan dienstbaar zijn. Dat geldt ook voor de economie. De ontwikkeling daarvan mag geen doel op zich worden. Meer bedrijvigheid brengt weliswaar werkgelegenheid en dat is aantrekkelijk maar niet per definitie ook gezond voor de omgeving en de mensen die er wonen. En werk alleen houdt de mens niet gezond. Daar is wel wat meer voor nodig. Rust, stilte, landschap, veiligheid en aardige mensen om je heen, bijvoorbeeld. Precies ook de redenen waarom veel mensen hier willen wonen. En dat dreigt nu afgelopen te zijn?

Voorrang geven aan gezondheid is ook voorrang geven aan duurzaamheid. Het met lawaaierige en vervuilende vliegtuigen relatief laag over woonwijken vliegen, past niet in dat plaatje. En zitten we in deze regio echt te wachten op Alibaba? Wat ons betreft niet. Vooral niet in het kleinschalige Zuid-Limburgse landschap.

3 comments

  1. Coen Eggen schreef:

    Met name van bestuurders zullen we t moeten hebben, op alle niveau’s. Vandaar dat ik reikhalzend uitkijk naar 20 maart, PS-verkiezingen. Maar t begint op lokale schaal. Goed verhasl!

  2. Sabine Bosch schreef:

    Bedankt voor het delen van het standpunt van Kijk! over MAA. Aankomende woensdag is een demonstratie tegen de vliegtuigoverlast bij het Gouvernement. Is het een idee om gezamenlijk met een groep inwoners uit de gemeente Meerssen samen onze stem te laten horen? Gaat er wellicht al een KIJK! delegatie waar mensen bij aan kunnen sluiten?

  3. Paul Jansen schreef:

    Even een antwoord op de vraag van Sabine. Beetje laat, maar toch. Er was geen officiële delegatie van KIJK!!! gepland. Wel iets om voor een volgende keer te overwegen? KIJK!!! heeft meer een traditie aan de overlegtafel dan onder het spandoek. Wethouder Paul Sanders zat afgelopen woensdag aan een ervan. Net als enkele burgers waarvan we weten dat ze de kijk van KIJK!!! op MAA delen. We blijven ons sterk maken voor een MAA op de maat en behoefte van de regio. Gezondheid is voor ons nummer één.