Raadsvergadering 28 maart 2019

We zijn er een beetje laat mee, maar toch nog even de raadsvergadering van 28 maart in het kort.

  • Het tekort in het sociaal domein is een serieus probleem. De komende jaren zullen alle zeilen moeten worden bijgezet om vol te houden dat de gemeente ‘niemand door het ijs laat zakken’. Het College van B&W ziet vooral mogelijkheden in nieuwe manieren van werken. Het is een opgave waar verreweg de meeste gemeente in Nederland mee kampen: hetzelfde – en liefst ook meer – beter doen met minder geld. Hoe je dat moet doen is niet altijd meteen duidelijk. Gemeenten kijken daarom veel naar elkaar om van elkaar te leren. Ook in de regio Maastricht/Heuvelland. In de gemeente Meerssen zijn mensen die van sociale ondersteuning afhankelijk zijn, over het algemeen gelukkig wel (nog) tevreden. KIJK!!! blijft de ontwikkeling op de voet en kritisch volgen. Zonder anderen tekort te doen: vooral de jeugdzorg heeft onze aandacht. Ook willen we dat extra aandacht gaat naar kinderen in zwakkere economische en sociale omstandigheden. En dat de gemeente zich daar actief op richt.
  • KIJK!!! ging akkoord met het voorstel van het college Speeltuin St. Joseph een financiële injectie van 16.000 euro te geven. De speeltuin is een belangrijke, verbindende schakel in het sociale leven. Het bestuur moet roeien met de riemen die het heeft en soms zijn die even te kort. Het doet bovendien moeite zelf voldoende fondsen voor onderhoud en vervanging binnen te halen. KIJK!!! is van mening dat bij het evalueren van het bestaande en het formuleren van nieuw subsidiebeleid gekeken moet worden naar de mogelijkheid van een meer structurele oplossing voor het gezond houden van een voorziening als Speeltuin St. Joseph.
  • Tijdens de vergadering kwamen ook verantwoording en plannen van de Stichting Duurzaam Meerssen aan de orde. SDM adviseert de gemeente en burgers over duurzaamheid en maatregelen in het kader van de aanpassing aan het veranderende klimaat. En organiseert en begeleidt acties in dat kader. De raad is van mening dat SDM meer focus kan aanbrengen in zijn activiteiten en dat de gemeente de band met SDM nog meer zou moeten aanhalen. Het gaat hier namelijk niet om een luxe activiteit maar om serieuze zaken. De gemeente heeft, vindt een meerderheid van de raad, ook zelf een grote verantwoordelijkheid die ook meer verankerd zou moeten zijn in de meerjarenbegroting. Wethouder Paul Sanders deelt die mening en zegde toe daar beslist werk van te maken. Ook was er een stuk te bespreken in het kader van de wateroverlast. Burgers hebben de mogelijkheid met een tegemoetkoming in de kosten daarvan – hun regenwaterafvoeren los te koppelen van de riolering en het regenwater te lozen op eigen grond.
  • Tenslotte moest de raad de eindafrekening kunstgrasvelden Rothem, Bunde en Meerssen goedkeuren. Dat had nog wat voeten in de aarde, vooral omdat het er alle schijn van had dat het vorige college van Lokaal DNA, Focus en VVD de gelden die voor de aanleg van die velden nodig waren buiten de raad om beschikbaar had gesteld. Dit onder het mom dat het om groot onderhoud ging. We hebben daar bij een eerdere gelegenheid al scherpe kritiek op uitgeoefend en zagen er geen heil in de discussie met het zittende college opnieuw te voeren.
  • De raad nam ook een motie aan waarmee ze het college opdracht gaf het College van B&W van Beek aan te spreken op de gang van zaken rond de aanleg van de tijdelijke parkeerplaats op Aviation Valley.

Reacties zijn gesloten.