Vraag van de dag: Wat vinden jullie van het stoken van houtkachels?

Afgelopen weken schreven diverse media dat de grote uitstoot van fijnstof door houtkachels slecht is voor de luchtkwaliteit en kan leiden tot een COPD-epidemie.

Wij hebben geen expliciet standpunt over het stoken van houtkachels in ons programma opgenomen. Neemt niet weg dat we er wel wat over willen zeggen.

Wat de uitstoot van fijnstof betreft: we zullen daar de komende periode zeker weer een punt van maken. Vooral in het kader van de combinatie A2, A79 en Maastricht Aachen Airport met toenemend vrachtvervoer met zware vliegtuigen en steeds meer vrachtwagens. Er dient vaker en op meer locaties te worden gemeten. We zullen er voor pleiten om daarbij ook het stoken van houtkachels mee te nemen.
We kunnen ons voorstellen dat het schadelijk effect van houtrook op de gezondheid in woonwijken tot een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening leidt. Zeker als dat een aantoonbaar positief effect op de volksgezondheid heeft. Mogelijk dat het plaatsen van filters op de rookkanalen voor de eigenaars van houtkachels uitkomst kan bieden.

Lees in ons verkiezingsprogramma meer over de gezonde gemeente.

6 comments

 1. I.Wagemans schreef:

  Eindelijk eens een partij die iets over deze vorm van overlast schrijft, andere roepen en zeggen veel over het milieu maar doen er weinig aan. Denk dat houtkachels, hondepoep en asociaal parkeren op stoepen voor de nummer 1, 2 en 3 bronnen van ergernis zijn binnen onze binnen onze gemeente waar nauwelijks tot niet tegenop getreden wordt. Wellicht goed om hier als partij zeker naar te kijken. Maar zoals veel zaken welke tijdens de verkiezingen ter sprake wordt gebracht en beloftes over worden gedaan is men dit na de verkiezingen weer heel snel vergeten.

 2. Gerben schreef:

  Iedere gezonde gemeente dient houtstoken in woonwijken te verbieden, of in ieder geval in te perken tot bijvoorbeeld alleen de avonduren in het weekend ofzo. Het is een enorme aanslag op gezondheid door fijnstof en andere gifstoffen.
  Filters werken niet! Ze houden óf gifstoffen (PAK’s) tegen, óf fijnstof maar niet beide, en zijn uit te schakelen. Denk terug aan de sjoemeldiesels.

  Succes bij het op de agenda zetten van dit probleem, het is beslist noodzakelijk!

 3. paul.jansen@jansen-houbiers.eu schreef:

  Jullie reacties bewijzen dat het belangrijk is met het probleem van de fijnstof, ook die vrijkomt bij het branden van houtkachels, flink aan de slag te gaan. We zaten al op het spoor, met name als gevolg van de ontwikkelingen rond MAA. Maar ook de A2 en A79 leveren het nodige aan fijnstof op. Berichten in de media wijzen op fijnstof als een grote boosdoener in relatie tot gezondheid.

 4. Bewoner uit ulestraten schreef:

  De houtkachel is een duurzame- en naar mijn mening gezellige manier om de paar koude winteravonden door te komen als toch weinig mensen buiten zijn en zo handig te sparen op aardgas uit Groningen. Dit willen we toch niet gaan verbieden?
  Het vuur staat al 500 000 jaar in het midden van onze samenleving en speelt een essentiële rol. Ik hoop dat we niet te snel en te extreem handelen jegens de houtkachel die zelfs nog in veel landen onmisbaar is. Auto’s gaan we toch ook niet verbieden simpelweg omdat ze vervuilend kunnen zijn?

  Het fijnstof is inderdaad een zwaar minpunt, daar waar onaanvaardbaar overlast is moet ingegrepen kunnen worden.
  Een oplossing in het algemeen tegen de fijnstof ligt direct voor de hand met de aanschaf van mooie fijnstoffilters die er zijn voor op de schouw. Als zonne energie subsidie krijgt op aanschaf en op verkoop van overtollige elektriciteit, waarom dan geen subsidie om de 100% co2 neutrale houtkachel fijnstof vrij te maken dmv filter?

  Laten we liever wat aan de fijnstof van de barbecue doen, die bbq bespaart ons geen energie (zoals de houtkachel dat doet) en brengt een grote vleesconsumptie met zich mee. Bovendien doen we dit wel massaal. Erg ongezond en niet duurzaam.

  • Bewoner uit ulestraten schreef:

   *filters en efficiente kachels

   • Paul Jansen schreef:

    Fijn dat iedereen het probleem van de fijnstof aankaart. Zoals gezegd: daar gaan we in de volgende raadsperiode een punt van maken.